niedziela, 2 grudnia 2012

Łosoś na tatarze ze świeżych warzyw


1 porcja = ok.240 kcal


Składniki na 1 porcję:
  • Łosoś wędzony 50g
  • Kilka czarnych oliwek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 awokado
  • Kilka suszonych pomidorów


 Przygotowanie:

1. Awokado obieramy ze skóry, wyjmujemy pestkę. Kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Dzięki temu nie ściemnieje i będzie utrzymywało swój naturalny zielono-kremowy kolor.


2. Z papryki wycinamy nasienne gniazdo i wszystkie papryki kroimy w kostkę.
3. Oliwki i suszone pomidory również kroimy na drobniejsze cząstki.

 

 
4. Wszystkie składniki mieszamy w dużym naczyniu. Dzięki awokado, które ma trochę maślaną konsystencję oraz pomidorom z oleju składniki się dobrze mieszają i delikatnie łączą.


5. Warzywa włożyłam do foremki, a na warzywach ułożyłam płaty wędzonego łososia. Prezentuje się bardzo estetycznie, smakuje świeżo i jest pożywne.