piątek, 5 kwietnia 2013

Zupa Minestrone

 
Składniki:
  •  pomidory w puszce,
  •  biała i czerwona fasola w puszce,
  •  cukinia
  •  marchew
  •  kostka rosołowa
  •  4 cebulki szalotki
  •  2 ząbki czosnku
  •  2 l wody
  •  2 łyżki oliwy
  •  sól, pieprz, bazylia



Przygotowanie:
1. Cukinię kroimy w plastry, marchew w małe słupki, cebulę w piórka, a czosnek drobno siekamy.
2. Do wrzącej wody wrzucamy kostkę rosołową i czekamy, aż się rozpuści.
3. Do bulionu dodajemy pomidory z puszki i gotujemy 5 min.
4. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Czekamy aż cebula się zeszkli, ale nie przysmaży.
5. Do garnka, w którym gotuje się bulion z pomidorami dodajemy zeszkloną cebulę i czosnek razem z oliwą z patelni. Gotujemy kolejne 5 min.
6. Następnie dorzucamy cukinię i marchew. Są one najtwardsze, dlatego gotujemy ok.7-8 min.
7. Na koniec dorzucamy fasolkę białą i czerwoną i gotujemy jeszcze 5 min.
8. Na koniec doprawiamy solą pieprzem i bazylią.

















  Podałam z grzankami z chleba orkiszowego. Smacznego.