- pomidory w puszce,
- biała i czerwona fasola w puszce,
- cukinia
- marchew
- kostka rosołowa
- 4 cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 l wody
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:
1. Cukinię kroimy w plastry, marchew w małe słupki, cebulę w piórka, a czosnek drobno siekamy.
2. Do wrzącej wody wrzucamy kostkę rosołową i czekamy, aż się rozpuści.
3. Do bulionu dodajemy pomidory z puszki i gotujemy 5 min.
4. W tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Czekamy aż cebula się zeszkli, ale nie przysmaży.
5. Do garnka, w którym gotuje się bulion z pomidorami dodajemy zeszkloną cebulę i czosnek razem z oliwą z patelni. Gotujemy kolejne 5 min.
6. Następnie dorzucamy cukinię i marchew. Są one najtwardsze, dlatego gotujemy ok.7-8 min.
7. Na koniec dorzucamy fasolkę białą i czerwoną i gotujemy jeszcze 5 min.
8. Na koniec doprawiamy solą pieprzem i bazylią.
Podałam z grzankami z chleba orkiszowego. Smacznego.