czwartek, 15 listopada 2012

Udka glazurowane w sosie z whisky podane z kluseczkami ziemniaczanymi


 


Składniki:

Na marynatę udek:
  •  5 udek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki sosu worcester
  • korzeń imbiru (5cm)
  • 4 łyżki whisky
Na kluseczki ziemniaczane:
  •  0,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • płaska łyżeczka soli
  • wrząca osolona woda do ugotowania
Przygotowanie udek:
1.Cebulę, czosnek, imbir kroimy w drobną kostkę. Możemy zetrzeć imbir, ale uważajmy na "włosy", które zawiera imbir, są mało estetyczne. 
2. Do pokrojonych warzyw dodajemy wszystkie płynne składniki: ocet, miód, sos worcester, whisky i dosypujemy mąkę ziemniaczaną, która delikatnie zagęści glazurę.
3. Umyte udka zanurzamy w marynacie i odstawiamy pod przykryciem do lodówki, najlepiej na noc. Dzięki temu składniki się "przegryzą", a udka nasączą się i pochłoną aromat sosu.
4. Po wyjęciu udek z lodówki wyjmujmy je z marynaty i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie przykrywamy folią aluminiową i pod przykryciem pieczemy w 190 st. ok. 1h 15min.
5. Podglądamy czy udka nabrały złocisty kolor, a widelcem sprawdzamy czy są miękkie. 




Udka podałam z kluseczkami ziemniaczanymi.

Przygotowanie kluseczków ziemniaczanych:
1. Ziemniaki gotujemy, a ugotowane blendujemy na masę. Czekamy aż wystygną.
2. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę i sól. Mieszając łączymy składniki.
3. Z masy formujemy małe kuleczki. Kluseczki opruszamy mąką, żeby się nie sklejały ze sobą i nie przyklejały do blatu, na którym je układamy.
4. Dobrze jest zrobić na kluseczkach jakieś wgniecenia. Ja zrobiłam je widelcem, można palcem. Robimy to po to, żeby po ugotowaniu i polaniu kluseczek sosem, w tych wgnieceniach zatrzymywał się sos i nawilżał kluseczki.
5. Uformowane kuleczki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnię wody wyławiamy kluseczki i wyjmujemy. Są gotowe.
  

Przed podaniem udek, na patelnię wylewamy sos, w którym marynowały się udka i doprowadzamy do wrzenia. Gotowym sosem polewamy kluseczki, dodatkowo możemy podać go w miseczce do dipów. Sos jest bardzo charakterystyczny, aromatyczny i przepyszny. Nie oszczędzałam go w jedzeniu :)







1 porcja - ok. 400 kcal

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawa marynata,muszą smakowa wybornie:)zapraszam do siebie na udka w sosie słodko-winnym(z przepisów kuchni Lidla)

    OdpowiedzUsuń