czwartek, 22 listopada 2012

Sznycle z indyka na musie dyniowym

1 porcja zawiera ok. 300 kcal




Składniki:

 Na marynatę do indyka:
  • 4 sznycle z indyka
  • świeży rozmaryn
  • świeża mięta
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki miodu
Na mus dyniowy:
  • 150 g dyni
  • 1 gruszka
  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczka suszonego imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • szkl. wody
  • dodatkowo 150 g dyni do pieczenia
Przygotowanie indyka:
1. Zioła siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i miód. Całość mieszamy.
2. W marynacie zanurzamy sznycle z indyka i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.
3. Po wyjęciu sznycli z lodówki pieczemy je w naczyniu żaroodpornym w temp. 180st. ok. 30min.










Przygotowanie musu:

1. Dynię, gruszkę, marchew i ziemniaka obieramy. i kroimy w kostkę.
2. Wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
3. Po ugotowaniu się warzyw, jeżeli została woda, to odcedzamy ją, a warzywa ucieramy blenderem na mus.








Indyka z musem podałam z zapieczoną dynią. Pokroiłam ją w paski, pędzelkiem posmarowałam dynię oliwą z czosnkiem i piekłam w piekarniku do miękkości.









Smacznego :)





2 komentarze:

  1. Hej! Wyróżniłam Cię w programie Liebster Blog! Zapraszam do zabawy, pytania na moim blogu :)
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  2. przydałoby się jeszcze dopisać na ile porcji jest przepis. Pozdrawiam i czekam na więcej :)

    OdpowiedzUsuń