1 porcja zawiera ok. 300 kcal
Składniki:
Na marynatę do indyka:
- 4 sznycle z indyka
- świeży rozmaryn
- świeża mięta
- sok z cytryny
- 3 łyżki miodu
Na mus dyniowy:
- 150 g dyni
- 1 gruszka
- 1 marchew
- 1 ziemniak
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczka suszonego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz
- szkl. wody
- dodatkowo 150 g dyni do pieczenia
Przygotowanie indyka:
1. Zioła siekamy, wrzucamy do miseczki, dodajemy sok z cytryny i miód. Całość mieszamy.
2. W marynacie zanurzamy sznycle z indyka i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin.
3. Po wyjęciu sznycli z lodówki pieczemy je w naczyniu żaroodpornym w temp. 180st. ok. 30min.
Przygotowanie musu:
1. Dynię, gruszkę, marchew i ziemniaka obieramy. i kroimy w kostkę.
2. Wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.
3. Po ugotowaniu się warzyw, jeżeli została woda, to odcedzamy ją, a warzywa ucieramy blenderem na mus.
Indyka z musem podałam z zapieczoną dynią. Pokroiłam ją w paski, pędzelkiem posmarowałam dynię oliwą z czosnkiem i piekłam w piekarniku do miękkości.
Smacznego :)
Hej! Wyróżniłam Cię w programie Liebster Blog! Zapraszam do zabawy, pytania na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńhttp://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/11/liebster-blog.html
przydałoby się jeszcze dopisać na ile porcji jest przepis. Pozdrawiam i czekam na więcej :)
OdpowiedzUsuń