1 porcja zupy ma ok 135 kcal
Składniki na zupę ( ok.5 porcji):
- 3 kolby kukurydzy lub 3 szklanki kukurydzy z puszki
- 1/3 papryczki chili
- Serek Philadelphia
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml bulionu rosołowego
- 3 łyżeczki masła
- szczypiorek
- 3 łyżki kukurydzy
- pół papryczki chili
- oliwa z oliwek
- cytryna
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia w garnku 3 łyżek masła.
W czasie gdy masełko się rozpuszcza kroimy w kostkę cebulkę i czosnek.
Następnie obdzieramy z ziaren kolby kukurydzy. Najwygodniej jest przekroić kolbę na pół i jednym pociągnięciem noża od góry do dołu zedrzeć ziarna. Powinny odejść bez problemu. Nie wyrzucamy obranej kolby, ponieważ później będzie nam potrzebna.
Papryczkę chili siekamy.
Do roztopionego masła wrzucamy cebulkę i chwilę smażymy ( do momentu aż się zarumieni), pod koniec smażenia cebuli dorzucamy pokrojony w kosteczkę czosnek.
Następnie wrzucamy obrane z ziaren kolby kukurydzy i smażymy ok 3 min.
Wyciągamy kolby kukurydzy ( teraz już nie będą nam potrzebne) i dorzucamy ziarna kukurydzy oraz papryczkę chili.i smażymy przez 3 min.Wyjmujemy 3 łyżki kukurydzy, która będzie nam potrzebna do salsy.
Następnie dolewamy bulion rosołowy i gotujemy 10 min.
Na koniec dodajemy serek philadelphia i gotujemy aż do rozpuszczenia. Następnie zupę miksujemy blenderem, przelewamy zupę przez gęste sito i przecieramy.
Przygotowanie salsy:
Siekamy papryczkę chili i szczypiorek, dodajemy odłożone wcześniej ziarna kukurydzy i wszytko razem mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę soku z cytryny. Doprawiamy wszytko pieprzem i solą.
SMACZNEGO!!
kukurydziana zupa, to musi być smaczne, musi :))
OdpowiedzUsuń