Ciasto jest przepyszne, nie za słodkie. Można je polać lukrem pomarańczowym (sok z pomarańczy + cukier puder). My podajemy je posypane płatkami migdałowymi z musem z pomarańczy.
Składniki na ciasto:
- 4 marchewki
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,75 (3/4)szklanki oleju roślinnego
- 3 duże jaja
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 torebka cukru wanilinowego
- garść płatków migdałowych
- 1 pomarańcza
- 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
Przygotowanie:
1. Marchew ucieramy na tarce w dużymi oczkami
2. Następnie mieszamy ze sobą suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda, sól, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa.
3. W oddzielnej misce mieszamy łyżką olej, jajka, cukier, marchew, cukier wanilinowy.
4. Następnie dodajemy mieszankę mąki z przyprawami i wszytko mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy 30 - 40 min. Należy sprawdzać ciasto wkładając w środek długą, drewnianą wykałaczką. Ciasto jest upieczone w momencie kiedy po wyjęciu wykałaczki jest ona czysta i nie obklejona ciastem.
Przygotowanie musu z pomarańczy:
1. Miksujemy obraną pomarańczę z cukrem i płatkami migdałowymi na gładką masę.
Ciasto podajemy z musem
SMACZNEGO!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz