Sałatka jest doskonała na kolację. Można również podawać z grzankami przygotowanymi z pieczywa razowego.Porcja sałatki to ok 230 kcal.
Składniki na 2 porcje:
- 1 pierś z kurczaka
- natka pietruszki
- szczypta estragonu ( może być suszony lub świeży)
- garść rukoli
- 1 pomarańcza
- 1/2 czerwonej cebuli
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
Sos do sałatki:
- 4 łyżeczki octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Rukola |
natka pietruszki, oliwa z oliwek, estragon suszony, pieprz czarny mielony |
1.Natkę pietruszki drobno siekamy.
2. Kurczaka rozbijamy na grubość 1 cm. Następnie posypujemy pietruszką, estragonem, pieprzem oraz solą.
3.Smażymy na małej ilości oliwy z oliwek z obydwu stron.
Po usmażeniu czekamy chwilkę aż przestygnie i kroimy w plastry.
4. Pomarańcz kroimy w plasterki.
5. Cebulę kroimy w plasterki.
7. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wykładamy na talerz. Sos można podać oddzielnie lub polać nim od razu sałatkę.
SMACZNEGO !
Bardzo podoba mi się takie dokładne prezentowanie przygotowania potrawy :) Lubię oglądać takie zdjęcia, a wszystko jest dodatkowo jasne.
OdpowiedzUsuńPS: chyba widzę moją kolację!
smakowicie to wygląda, obecnie ze wszystkim jem pomarańcze :)
OdpowiedzUsuńświetna sałatka :) polecam też coś podobnego, z grillowanym kurczakiem i mandarynką http://www.zgrilla.pl/salatka-z-grillowanym-kurczakiem-mandarynkami-i-marchewka/
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbowała tej sałateczki :))) wygląda smacznie :) pozdrawiam i zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń