piątek, 22 marca 2013

Przekąska - Łosoś w cieście francuskim z migdałami i malinowym sosem teriyaki

Po długiej nieobecności trochę szaleństwa, bo danie ma ok. 400 kcal, ale warto ;)



Składniki na 1 porcję:
  • pół opakowania ciasta francuskiego
  • 250 g świeżego łososia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Składniki na malinowy dip teriyaki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 szkl. wody
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • garść malin (ja miałam zamrożone od mamy ;))
  • ewentualnie 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz




1. Łososia solimy, pieprzymy skrapiamy sokiem z cytryny





2. Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki i tniemy nożem tak jak poniżej. Na cieście układamy łososia i zaplatamy warkocz.







 

 3. Rozbełtanym jajkiem smarujemy warkocz. 

 





4. Łososia w cieście wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 10 -12 min. Kontrolujemy, żeby się nie przypaliło. Kiedy ciasto się zaczyna różowić (tak na 2 min przed wyjęciem z piekarnik) posypujemy ciasto płatkami migdałów.

Łososia podałam z ostrym sosem teriyaki z malinami. Oto sposób na jego zrobienie.

1. Maliny wrzucamy do garnka, dolewamy wodę.





2. Dosypujemy brązowy cukier, wlewamy oliwę, sos teriyaki i ewentualnie sok z cytryny jeżeli maliny są bardzo słodkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez ok.10min.





GOTOWE!








Szybka i prosta przekąska z łososia. SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Witam, potrawa wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuje ;) mam pytania, skąd jest ta miseczka w prążki w której są płatki migdałów? i skąd są te małe miseczki (w których jest między innymi cukier brązowy)?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie! Na pewno kiedyś wypróbuję. Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń