Po długiej nieobecności trochę szaleństwa, bo danie ma ok. 400 kcal, ale warto ;)
Składniki na 1 porcję:
- pół opakowania ciasta francuskiego
- 250 g świeżego łososia
- 1 jajko
- 2 łyżki migdałów
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 szkl. wody
- 2 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki brązowego cukru
- garść malin (ja miałam zamrożone od mamy ;))
- ewentualnie 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
1. Łososia solimy, pieprzymy skrapiamy sokiem z cytryny
2. Wyjmujemy ciasto francuskie z lodówki i tniemy nożem tak jak poniżej. Na cieście układamy łososia i zaplatamy warkocz.
3. Rozbełtanym jajkiem smarujemy warkocz.
4. Łososia w cieście wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na 10 -12 min. Kontrolujemy, żeby się nie przypaliło. Kiedy ciasto się zaczyna różowić (tak na 2 min przed wyjęciem z piekarnik) posypujemy ciasto płatkami migdałów.
Łososia podałam z ostrym sosem teriyaki z malinami. Oto sposób na jego zrobienie.
1. Maliny wrzucamy do garnka, dolewamy wodę.
2. Dosypujemy brązowy cukier, wlewamy oliwę, sos teriyaki i ewentualnie sok z cytryny jeżeli maliny są bardzo słodkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez ok.10min.
GOTOWE!
Szybka i prosta przekąska z łososia. SMACZNEGO :)
Witam, potrawa wygląda przepysznie. Na pewno wypróbuje ;) mam pytania, skąd jest ta miseczka w prążki w której są płatki migdałów? i skąd są te małe miseczki (w których jest między innymi cukier brązowy)?
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie! Na pewno kiedyś wypróbuję. Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuń