wtorek, 30 października 2012

Rumiane klopsiki w pomidorach



 5 klopsików w sosie z ryżem = ok. 310 kcal


Składniki:
  • 500g mięsa mielonego z szynki
  • pęczek dymki
  • świeża bazylia
  • świeży tymianek
  • świeża natka pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki sosu worcester
  • sól i pieprz










Przygotowanie:

1. Siekamy natkę, tymianek i bazylię, a także szczypiorek, cebulę dymkę i czosnek.










2. Najpierw robimy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Ja zrobiłam to w wooku, tylko po to, żeby było łatwiej mieszać. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy szczypiorek z dymką, podsmażamy. Następnie dodajemy posiekane wcześniej zioła i czosnek. Delikatnie podsmażamy.


3. Kiedy cebula się zeszkli i zioła będą podsmażone odkładamy do miseczki 4 łyżki ziół z cebulą. Będą nam potrzebne do klopsików.


4. Do ziół, które pozostały na patelni wlewamy pomidory z puszki i podgrzewamy chwilę mieszając żeby pomidory połączyły się z resztą składników. Dosypujemy brązowy cukier. Podgrzewamy 5 minut. Sos mamy gotowy.



5. Zabieramy się za przygotowanie klopsików. Mięso wkładamy do miski. Dokładamy wcześniej odłożone, podsmażone zioła, dosypujemy bułkę tartą, wbijamy jajko i dolewamy sos worcester. Mieszamy wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to ręką, żeby wszystkie składniki się wymieszały i połączyły w jedną masę.
6. Z masy mięsno-ziołowej formujemy małe klopsiki i układamy na naczyniu żaroodpornym. Tak przygotowane klopsiki przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200st. Pieczemy aż klopsiki się zarumienią, a wręcz zbrązowieją (ok 40min).
7. Razem z klopsikami włożyłam do piekarnika 3 plastry pomidora na folii aluminiowej, żeby się zapiekły. Przydały mi się do przełożenia ryżu - Chodziło o efekty wizualne :)
8. Klopsiki podałam z brązowy ryżem, który ugotowałam wg. przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie.



9. Po wyjęciu klopsików z piekarnika polałam je wcześniej przygotowanym sosem. Finezyjnie przełożyłam ryż plastrami pomidorów, co spowodowało, że danie klopsikowe nie tylko smakowało, ale również wyglądało smakowicie.





Spróbujcie! Życzymy smacznego :)











3 komentarze: