poniedziałek, 25 marca 2013

Ciasto marchewkowe


Ciasto jest przepyszne, nie za słodkie. Można je polać lukrem pomarańczowym (sok z pomarańczy + cukier puder). My podajemy je posypane płatkami migdałowymi z musem z pomarańczy.


Składniki na ciasto:
  • 4 marchewki
  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,75 (3/4)szklanki oleju roślinnego
  • 3 duże jaja
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 torebka cukru wanilinowego
  • garść płatków migdałowych
Składniki na mus:

  • 1 pomarańcza
  • 0,5 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych

Przygotowanie:

1. Marchew ucieramy na tarce w dużymi oczkami


2. Następnie mieszamy ze sobą suche składniki: mąka, proszek do pieczenia, soda, sól, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa.


3. W oddzielnej misce mieszamy łyżką olej, jajka, cukier, marchew, cukier wanilinowy.


4. Następnie dodajemy mieszankę mąki z przyprawami i wszytko mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitej masy.


5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy 30 - 40 min. Należy sprawdzać ciasto wkładając w środek długą, drewnianą wykałaczką. Ciasto jest upieczone w momencie kiedy po wyjęciu wykałaczki jest ona czysta i nie obklejona ciastem.





Przygotowanie musu z pomarańczy:

1. Miksujemy obraną pomarańczę z cukrem i płatkami migdałowymi na gładką masę.


Ciasto podajemy z musem



SMACZNEGO!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz