czwartek, 22 sierpnia 2013

Kurczak zapiekany z ziemniakami i brokułami


Składniki na 4 porcje:
1 porcja = ok. 350 kcal
  • 0,5 kg małych młodych ziemniaczków
  • 4 udka z kurczaka
  • Na sos:
  • kilka czerwonych soczystych pomidorów  
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu worcester
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka octu winnego
  • łyżka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól pieprz 
  • oliwa
  • świeży tymianek


 Przygotowanie:

1. Ziemniaki myjemy, obtaczamy w oliwie, soli, pieprzu. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika rozgrzanego do 200 stC na 20 min.

2. Następnie przygotowujemy sos. Wszystkie składniki sosu miksujemy w blenderze. Solimy i pieprzymy do smaku.

 3. Udka kurczaka nacinamy od strony gdzie nie ma skóry i nacięciem do góry kładziemy na rozgrzanej patelni grilowej. Smażymy kilka minut, aż skórka się zezłoci. Następnie solimy, pieprzymy i przekładamy skórką do góry, smażymy jeszcze kilka minut.

4. Do gotującej się osolonej wody wrzucamy brokuł kwiatem do góry. Gotujemy aż będzie miękki (ok. 5 minut)
5. Kiedy wyjmiemy ziemniaki z piekarnika, przekręcamy je na drugą stronę. Układamy je na obrzeżach naczynia, tak, żeby środek był pusty. Na środek wlewamy sos, na którym układamy wcześniej zazłocone udka. Wkładamy znów do piekarnika na kolejne 20 minut.
6. Na 5 minut przed wyjęciem ziemniaków na ziemniakach i udkach układamy brokuły i kilka pomidorków koktajlowych, oraz dodałam gałązki tymianku pomiędzy udka i ziemniaki. Daje piękny aromat, ale uważajcie, żeby się nie spalił.
 Wygląda pięknie, smakuje pysznie! Spróbujcie sami!

14 komentarzy:

  1. robi wrażenie :)
    wiem, że nikt nie przepada za zostawianiem linków do siebie, ale w innym wypadku ciężko byłoby się nam wszystkim znależć:)
    U mnie jest mix kuchni,moody, kosmetyków itp. jeśli masz ochote sprawdzić to zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  2. Niech się spełnią Bożonarodzeniowe życzenia,
    Te trudne i łatwe do spełnienia.
    Niech się spełnią te duże i małe,
    mówione głośno lub nie mówione wcale.
    Życzę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni zdrowych, radosnych i spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. znakomicie podany:) smakowicie wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuję zrobić na obiad dla rodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam wygląda pysznie, jest z tym trochę pracy ale chyba warto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja :) wygląda przepysznie i zdrowo ;) uwielbiam zdrowe i przemyślane przepisy. Polecam Ci blog pełen zdrowej inspiracji, czyli Kcalmar :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gotowanie to Twoja pasja... widać to na każdym kroku <3 Kcalmar kocha zdrowe inspiracje, co go z Tobą łączy :) dlatego zapraszam w Kcalmarowe progi!

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno pyszne ale pracochłonne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  13. Już czujemy ten wypełniający cała kuchnię zapach mięsiwa i warzyw! Wygląda to niesamowicie, pewnie jeszcze lepiej smakuje! Pozdrawiamy - DaPietro

    OdpowiedzUsuń