niedziela, 19 sierpnia 2012

Kurczak z kieszonką szpinakową podawany z fasolką szparagową

 

   Cały obiad ma ok.320  kalorii


    Składniki:

 
  • 2 piersi z kurczaka
  • 400 g szpinaku świeżego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 – 3 pomidory suszone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
  • olej rzepakowy
  • ostra papryka w proszku
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • Świeża mięta ogrodowa
  • pieprz
  • sól
  • kiełki (do ozdoby)
 

    Przygotowanie:


    Fasolkę szparagową obieramy, myjemy i wstawiamy do osolonej wody. Gotujemy aż do miękkości.


    Na patelnie wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i czekamy aż patelnia się rozgrzeje. W tym czasie       kroimy w kosteczkę 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku.

   Na rozgrzaną patelnię kładziemy pokrojoną cebulę i czekamy aż delikatnie się zarumieni. Następnie  dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojonego w drobniutką kostkę. Podsmażamy do momentu aż cebula uzyska złotawy kolor.

    Umyty i osuszony wcześniej szpinak dodajemy do smażącej się cebuli i czosnku. Warzywa smażymy do    momentu aż nadmiar wody trochę odparuje.

    Tak przygotowany szpinak solimy i pieprzymy do smaku.

    Do szpinaku dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory. Tak przygotowany szpinak odstawiamy z gazu i zabieramy się za przygotowanie kurczaka.

   Piersi kurczaka dokładnie myjemy i obieramy z białej powłoczki. Pierś delikatnie nacinamy po środku robiąc kieszonkę.

    Następnie kurczaka nacieramy papryką ostrą oraz posypujemy pieprzem i solą. 

    Do przygotowanej kieszonki w kurczaku wkładamy usmażony wcześniej szpinak.


                     Kieszonkę zamykamy za pomocą kilku wykałaczek.


   Pierś pieczemy w naczyniu żaroodpornym temperaturze 180 °C przez ok. 25 min. Po upieczeniu z  kurczaka wyjmujemy wykałaczki, które nie będą już teraz potrzebne. Piersi kroimy w plastry.
 

    Sos pomidorowy:

   Na patelni podsmażamy 1 cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Następnie dodajemy puszkę pomidorów. Dusimy wszystkie składniki ok. 3 min.

                      Następnie dodajmy świeże zioła: bazylia, oregano, mięta oraz przyprawy: pieprz i sól.

   Kurczaka podajemy z fasolką.Sos możemy podać w oddzielnym naczynku lub polać bezpośrednio na fasolkę.Do ozdoby możemy położyć na talerzu kiełki. Ja użyłam kiełków lucerny. 



   SMACZNIE I LEKKO !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz