piątek, 31 sierpnia 2012

Placuszki krabowe



1 placuszek = 20kcal




Składniki:
  • 2 marchwie
  • 150g białej rzodkwi
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 6 paluszków krabowych surimi
  • 2 jajka
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pieprz, sól, ostra papryka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 szkl zarodków pszennych


Przygotowanie:




Marchew i rzodkiew ścieramy na tarce. Papryki kroimy w drobną kostkę.Bazylię siekamy a paluszki krabowe kroimy w talarki.




Poszatkowane składniki mieszamy w misce i dodajemy do nich jajka.

Całość doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem i ostrą papryką.


Dosypujemy zarodki pszenne i miksujemy blenderem, żeby powstała nam spójna masa.



Placuszki formujemy łyżką na naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 20min rozgrzanym do 180 st.C piekarniku


Placuszki krabowe podajemy z jogurtem naturalnym. Są pyszne! 
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Świetne placuszki.
    Bardzo lubie paluszki krabowe i nigdy nie dodawałam ich do czego innego niż sałatka.
    Koniecznie muszę spróbować Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda zachęcająco, wczoraj robiłam sushi i zostało mi trochę paluszków krabowych, chyba już wiem co z nimi zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, uwielbiam paluszki krabowe, muszę spróbować takich placuszków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich jeszcze nie widziałam, ciekawe!:)

    OdpowiedzUsuń