środa, 7 listopada 2012

Kremowa zupa kukurydziana z salsą ze szczypiorku,papryczki chili i kukurydzy


1 porcja zupy ma ok 135 kcal

Składniki na zupę ( ok.5 porcji):
  • 3 kolby kukurydzy lub 3 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1/3 papryczki chili
  • Serek Philadelphia
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu rosołowego
  • 3 łyżeczki masła
Składniki na salsę:
  • szczypiorek
  • 3 łyżki kukurydzy
  • pół papryczki chili
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól 
  • pieprz





Przygotowanie:
Zaczynamy od rozpuszczenia w garnku 3 łyżek masła.


W czasie gdy masełko się rozpuszcza kroimy w kostkę cebulkę i czosnek.


Następnie obdzieramy z ziaren kolby kukurydzy. Najwygodniej jest przekroić kolbę na pół i jednym pociągnięciem noża od góry do dołu zedrzeć ziarna. Powinny odejść bez problemu. Nie wyrzucamy obranej kolby, ponieważ później będzie nam potrzebna.

Papryczkę chili siekamy.


Do roztopionego masła wrzucamy cebulkę i chwilę smażymy ( do momentu aż się zarumieni), pod koniec smażenia cebuli dorzucamy pokrojony w kosteczkę czosnek.

Następnie wrzucamy obrane z ziaren kolby kukurydzy i smażymy ok 3 min.


Wyciągamy kolby kukurydzy ( teraz już nie będą nam potrzebne) i dorzucamy ziarna kukurydzy oraz papryczkę chili.i smażymy przez 3 min.Wyjmujemy 3 łyżki kukurydzy, która będzie nam potrzebna do salsy.


Następnie dolewamy  bulion rosołowy i gotujemy 10 min.


Na koniec dodajemy serek philadelphia i gotujemy aż do rozpuszczenia. Następnie zupę miksujemy blenderem, przelewamy zupę przez gęste sito i przecieramy.

Przygotowanie salsy:

Siekamy papryczkę chili i szczypiorek, dodajemy odłożone wcześniej ziarna kukurydzy i wszytko razem mieszamy. Następnie dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i łyżkę soku z cytryny. Doprawiamy wszytko pieprzem i solą.



SMACZNEGO!!

1 komentarz: