wtorek, 30 lipca 2013

Tarta z malinami


Jeden kawałek ciasta to ok.200 kcal


Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki miodu
  • 50 g masła
  • 200 g otrębów owsianych

Składniki na nadzienie:
  • 400 g malin
  • 1 opakowanie galaretki owocowej
  • 300 g jogurtu naturalnego




Do miski wsypujemy mąkę.

 Następnie dodajemy otręby owsiane.


Kolejno dodajemy masło.

 Następne w kolejności jest jajko.


 Następnie łyżeczka oliwy z oliwek.

 Przyszedł czas na 2 łyżki jogurtu naturalnego.

 Ostatnim składnikiem ciasta jest miód.


 Ciasto ręcznie zagniatamy i formujemy w poniższy sposób. Następnie wkładamy w woreczek foliowy i trzymamy w zamrażarce przez pół godziny.

W czasie kiedy ciasto się mrozi, przygotowujemy galaretkę. Gotową galaretkę mieszamy z ciepłą wodą i czekamy aż ostygnie. Kiedy mieszanka ostygnie do galaretki dodajemy jogurt naturalny i wkładamy ją do lodówki. 


 Po pół godziny wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim dokładnie formę do pieczenia.



Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i w takiej temperaturze pieczemy ciasto przez 25 minut ( do momentu aż się zarumieni).



Po upieczeniu spodu tarty nakładamy na nią wszystkie maliny.




Następnie maliny zalewamy lekko schłodzoną galaretką wymieszaną z jogurtem. Tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki na godzinę. Galaretka musi mocno stężeć.

I gotowe :)

Ciasto nie jest zbyt słodkie dlatego według uznania można posypać je cukrem pudrem.



SMACZNEGO !

3 komentarze: