Jeden kawałek ciasta to ok.200 kcal
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 2 łyżeczki miodu
- 50 g masła
- 200 g otrębów owsianych
Składniki na nadzienie:
- 400 g malin
- 1 opakowanie galaretki owocowej
- 300 g jogurtu naturalnego
Następnie dodajemy otręby owsiane.
Kolejno dodajemy masło.
Następne w kolejności jest jajko.
Następnie łyżeczka oliwy z oliwek.
Przyszedł czas na 2 łyżki jogurtu naturalnego.
Ostatnim składnikiem ciasta jest miód.
Ciasto ręcznie zagniatamy i formujemy w poniższy sposób. Następnie wkładamy w woreczek foliowy i trzymamy w zamrażarce przez pół godziny.
W czasie kiedy ciasto się mrozi, przygotowujemy galaretkę. Gotową galaretkę mieszamy z ciepłą wodą i czekamy aż ostygnie. Kiedy mieszanka ostygnie do galaretki dodajemy jogurt naturalny i wkładamy ją do lodówki.
Po pół godziny wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wykładamy nim dokładnie formę do pieczenia.
Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i w takiej temperaturze pieczemy ciasto przez 25 minut ( do momentu aż się zarumieni).
Po upieczeniu spodu tarty nakładamy na nią wszystkie maliny.
Następnie maliny zalewamy lekko schłodzoną galaretką wymieszaną z jogurtem. Tak przygotowaną tartę wkładamy do lodówki na godzinę. Galaretka musi mocno stężeć.
I gotowe :)
Ciasto nie jest zbyt słodkie dlatego według uznania można posypać je cukrem pudrem.
SMACZNEGO !
Pysznie ;)
OdpowiedzUsuńświetny przepis :)
OdpowiedzUsuńpyycha! Żona zachwycona :)
OdpowiedzUsuń