Danie zawiera ok. 300 kcal
Składniki do pieczeni:
- 400 g polędwicy wieprzowej
- włoszczyzna ( 2 marchwie, 1/4 selera, 1 por, 1 pietruszka)
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
- 1 torebka kaszy gryczanej
Składniki na sos kurkowy:
- 200 g kurek
- 3 łyżki jogurtu greckiego light
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- koperek
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Przygotowanie mięsa:
Marchewkę skrobiemy i kroimy w plasterki.
Pora siekamy.
Seler kroimy w paski.
Ziele angielskie i liście laurowe ugniatamy w moździerzu i dodajemy do warzyw.
Warzywa obsypujemy sporą ilością soli i przecieramy (mieszamy) ręcznie. Następnie zalewamy warzywa 3 łyżkami oleju rzepakowego.
Polędwiczki wieprzowe solimy i przyprawiamy pieprzem.
Mięso zanurzamy w warzywach i wstawiamy na 3 godziny(najlepiej na całą noc) do lodówki.
Po wyjęciu polędwiczek w warzywach z lodówki, zdejmujemy wszystkie warzywa, a mięso przekładamy do naczynia, w którym będziemy je piec.Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Przez pierwsze 10 min pieczemy w temperaturze 200 stopni czekając aż mięso się zetnie. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut.
Przygotowanie sosu kurkowego:
Cebulę kroimy w kostkę
Następnie dodajemy umyte i oczyszczone wczesniej kurki. Jeśli są małe nie musimy ich kroić. W przypadku gdy grzyby są większe, proponuję je pokroić na mniejsze kawałki. Kurki smażymy maksymalnie 5 minut, aby nie straciły swojego wyjątkowego smaku.
Grzyby z cebulą posypujemy poszatkowanym koperkiem.
Dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego i mieszamy. Solimy i dodajemy pieprzu do smaku według uznania.
Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika i kroimy w grube plastry.
Polędwiczki podajemy z kaszą gryczaną, sosem z kurek oraz kilkoma listkami rukoli.
SMACZNEGO!
moje smaki! o tak! :)
OdpowiedzUsuń