Jedna porcja to ok. 260 kcal
- 100 g torebka naturalnego ryżu brązowego
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 g szpinaku
- 1 cukinia
- 1 papryczka chili
- 200 g mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pieprz
- sól
- curry
- kilka listków bazylii
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w paski.
Następnie w drobną kostkę kroimy imbir, a czosnek przeciskamy przez wyciskarkę.
Kurczaka obtaczamy dokładnie w imbirze, czosnku oraz curry.
Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy na 30 min do lodówki ( jeśli nie mamy czasu to od razu wrzucamy na patelnię).
Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie.
Następnie cukinię kroimy w półksiężyce.
Papryczkę chili kroimy w drobną kostkę.
Na patelnię wrzucamy kurczaka. Smażymy przez minutę i następnie dodajemy cukinię oraz papryczkę chili.
Smażymy do momentu aż cukinia zmięknie. Następnie stopniowo dodajemy szpinak.
Kiedy szpinak się skurczy dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Na koniec wlewamy mleczko kokosowe i czekamy aż się zagotuje.
Ryż nakładamy do filiżanki i wykładamy na talerz. Dzięki temu ryż estetycznie wygląda na talerzu.
SMACZNEGO :)
kurczak curry to chyba moja jedna z ulubionych jego wersji :) i obowiązkowo z ryżem!
OdpowiedzUsuńach, pyszności. zjadłabym chętnie. :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twoja fotorelacja. Podziwiam tym bardziej. Kurczak wygląda świetnie w tym towarzystwie;)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda super i na pewno tak samo smakuje!!! Biegnę na zakupy i jutro serwuje tego oto kurczaka na obiadek :)
OdpowiedzUsuń