Jedna porcja ma ok. 220 kcal
Składniki:
- 200 g krewetek koktajlowych
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 cm korzenia imbiru
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do smażenia
- świeża bazylia
- sól
- pieprz
- 200 g makaronu żytniego
Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
Gdy cebulka powoli się smaży kroimy w drobną kostkę papryczkę chili, imbir oraz czosnek
W momencie kiedy cebula zmięknie dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę papryczkę chili, imbir oraz czosnek.
Krewetki skrapiamy cytryną oraz doprawiamy pieprzem i solą.
Gdy cebulka się zeszkli dodajemy na patelnię krewetki. Wszytko smażymy 3 - 4 minuty.
Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną bazylię.
Gotujemy żytni makaron. Krewetki możemy podać również z kaszą kuskus lub brązowym ryżem.
Całe danie ozdabiamy listkiem bazylii.
SMACZNEGO!
Ale apetyczne danie. :) Wieki nie jadłam krewetek, ale będę musiała chyba je kupić. :)
OdpowiedzUsuńTo danie podkreśla doskonale smak krewetek bo nie ma tu ciężkich sosów :) Uwielbiam je przyrządzone w ten sposób :)
OdpowiedzUsuń