poniedziałek, 3 września 2012

Kokosowa zupa z kurczakiem

 

 Jedna porcja ma ok. 90 kcal

 

Składniki:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml bulionu z kury
  • 1 lub 2 papryczki chili (jeśli ktoś lubi bardzo ostre proponuję dodać dwie)
  • 4 pędy trawy cytrynowej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 - 4 cm korzenia imbiru
  • sok z połowy limonki
  • curry w formie przyprawy lub pasta curry
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Bulion z kury przelewamy do garnka. Do tego dodajemy mleczko kokosowe.

Do roztworu dodajemy trawę cytrynową, którą możemy przedtem ubić trochę tłuczkiem aby mocniej było czuć jej aromat.
Następnie dodajemy imbir. 


 Papryczkę chili oraz czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilę na patelni.


Na patelnię dodajemy następnie pokrojonego w paski kurczaka i smażymy ok 4- 5 min.


Usmażonego kurczaka dodajemy do gotującej się zupy.

Dodajemy kilka kropli soku z limonki.

Zupę podajmy bardzo gorącą i posypaną szczypiorkiem.

SMACZNEGO !

 

2 komentarze:

  1. Brzmi pięknie! Zrobię jak tylko będę mogła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My nie czekaliśmy! Zrobiliśmy od razu!!

    OdpowiedzUsuń