Porcja dla jednej osoby - ok. 150 kcal
Składniki na 4os.:
- Sałata rukola - pół opakowania
- Pół gruszki
- Garść czarnych oliwek
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki ziaren dyni
- 5 suszonych pomidorów
- Kilka suszonych śliwek
- 4 plastry wędzonej szynki szwarcwaldzkiej
- Kilka cieniutkich plastrów twardego sera - Dziugas
- Garść grzanek
- 2 łyżki octu balsamicznego
Oliwki kroimy na pół. Suszone pomidory i suszone śliwki kroimy w kostkę na mniejsze kawałki.
Gruszkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Szynkę szwarcwaldzką układamy na papierze do pieczenia i podpiekamy w piekarniku.
Następnie na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły.
Sałatę wykładamy do dużej miski sałatkowej.
Do sałaty dokładamy pokrojone oliwki, suszone pomidory, suszone śliwki, po wystudzeniu - ziarna słonecznika i dyni, oraz porwaną na mniejsze kawałki podpieczoną szynkę.
Twardy ser dziugas kroimy w cienkie płatki.
Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, a tuż przed podaniem polewamy octem balsamicznym.
pyszna, zdrowa sałatka :)
OdpowiedzUsuńNo jaha!
OdpowiedzUsuńSkładniki zakupione, przygotowania czas zacząć:)
OdpowiedzUsuńto było przepyszne! zamiast sera żółtego użyłam mozzarelli i w ogóle zrezygnowałam z mięsa, i też było wspaniałe. polecam!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń