1 porcja = 270 kcal
Składniki:
- 2 małe dojrzałe pomidory
- pół paczki ryżu
- 100 g świeżego łososia
- garść czarnych oliwek
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 jajko
- 100ml jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
- naturalna marynata do ryb z cytryną i koperkiem
Przygotowanie:
Oliwki siekamy
Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg. zaleceń na opakowaniu.
Kilka ziaren świeżego pieprzu ugniatamy w moździerzu.
Pomidory sparzamy we wrzącej wodzie i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w drobną kostkę.
Pokrojone oliwki, pomidory, ugotowany ryż mieszamy. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, doprawiamy świeżym pieprzem i solą.
Przygotowujmy 2 kokilki żaroodporne, do których wkładamy ryż, a na ryżu układamy kawałki łososia.
W oddzielnej miseczce mieszamy jajko z jogurtem naturalnym i dodajemy marynatę do ryb z koperkiem i cytryną.
Przygotowane wcześniej kokilki z łososiem i ryżem zalewamy jogurtową masą.
\Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) na 20min.
Podczas pieczenia masa jogurtowo-jajeczna urośnie i ładnie otuli łososia. Podajemy na ciepło z listkiem świeżej bazylii.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz