sobota, 20 października 2012

Kurczak z orzechami nerkowca

1 porcja zawiera ok. 300 kcal
 

Składniki:
  • 500g piersi kurczaka
  • ok. 200g orzechów nerkowca
  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula
  • 3 cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego chilli
  • korzeń świeżego imbiru (2cm)
  • gruby szczypiorek
  • makaron razowy
Marynata:
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • korzeń świeżego imbiru (3 cm)
  • papryczka chilli
Sos:
  •  2 łyżki sosu rybnego
  •  2 łyżki sosu sojowego
  •  1 łyżka oleju sezamowego



1. Na początku przygotowujemy imbir. Kroimy go w drobne plasterki, następnie cienkie słupki i siekamy. Można go zetrzeć na tarce, ale imbir po starciu ma "włosy", które mogą przeszkadzać nam w daniu i wyglądać mało apetycznie. Następnie siekamy chilli. Ja posiekałam razem z pestkami, ponieważ jak wiecie, pestki nadają jeszcze większą ostrość papryczce i chciałam, żeby kurczak był bardzo ostry.
2. Umyte i pokrojone w kostkę (2x2cm) piersi kurczaka nacieramy pieprzem cayenne, mąką kukurydzianą, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy i miód. Wszystko mieszamy i dodajemy posiekany imbir i chilli. Tak zamarynowanego kurczaka odstawiamy do lodówki, najlepiej na noc, albo przynajmniej na kilka godzin.






3. Na patelni, którą możemy posmarować pędzelkiem umoczonym w oleju sezamowym prażymy    orzechy nerkowca. Uprażone orzechy odstawiamy, będą nam one potrzebne na końcu.


4.Cebulę, szalotki i czerwoną paprykę kroimy w grubą kostkę. Czosnek wyciskamy przez wyciskarkę, a chilli drobno siekamy, ja tym razem posiekałam bez pestek, wtedy chilli jest mniej ostre.


5. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, dodajemy czosnek i pokrojoną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy posiekaną papryczkę chilli oraz pokrojoną paprykę. Całość smażymy chwilę pod przykryciem.
6. Dodajemy wcześniej zamarynowane piersi kurczaka i smażymy na dużym ogniu, żeby piersi szybko się usmażyły. Kiedy kurczak będzie już gotowy dodajemy szalotkę i trzymamy pod przykryciem ok. 5 min.
7. Na koniec dosypujemy uprażone orzechy i grubo pokrojoną garść szczypiorku.
8. Dolewamy sos sojowy, sos rybny i olej sezamowy. Całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Na koniec doprawiłam do smaku posiekanym imbirem, który nadał niezwykły aromat oraz suszonym chilli, które zaogniło smak. Zestawiamy z ognia i mamy gotowego kurczaka.


9. W osolonej wodzie gotujemy makaron ryżowy. Wg uznania kurczaka możemy podać z ryżem lub innym makaronem czy kaszą.






Kurczaka podałam w oddzielnej miseczce, żeby był zamoczony w sosie i żeby sos nie rozpłynął się po talerzu.














Bardzo hot, ale po prostu nieziemsko pyszne! Polecam i życzę smacznego!






















4 komentarze:

  1. orzechowy kurczak, do tego w tak pysznym towarzystwie makaronu, ajajaj, aż zrobiłam się głodna!:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te azjatyckie smaki i aromaty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowitości, chętnie zjadłabym taki posiłek.

    OdpowiedzUsuń
  4. To musi być pyszne! Niestety sama jestem bardzo leniwa w okresie roku akademickiego i nie przygotowuję takich pysznosci, dlatego muszę obejść się smakiem.

    OdpowiedzUsuń