Jedna porcja, czyli 4 placki mają ok. 200 kcal
Składniki na 14 placków:
- 600 g dyni
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 1-2 jajka
- 3 cm korzenia imbiru
- pieprz
- sól
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Dynię obieramy oraz pozbywamy się pestek. Następnie tarkujemy na tarce z grubymi oczkami.
Teraz tarkujemy korzeń imbiru ( na drobnych oczkach tarki) i dodajemy do dyni.
Kolejnym krokiem jest mąka, jajko oraz pieprz i sól.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
Placki smażymy na oleju rzepakowym lub pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia ( w temp. 180 stopni Celcjusza przez ok.15 min).
Gotowe placki podajemy z jogurtem naturalnym lub na słodko z dżemem. Obydwa sposoby podania są smakowite.
SMACZNEGO!
ale super blog!
OdpowiedzUsuńFajne te placuszki :) Swoją drogą pomarańczowe ważywa w połączeniu z olejem rzepakowym bogatym w prowitaminę A pomogą utrzymać dłużej letnią opaleniznę, więc te placuszki nie tylko są dobre dla zdrowia, ale też dla urody :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis, proszę mi jednak wytłumaczyć, co to znaczy "tarkować"? Czy to to samo słowotwórstwo co "kamerować"...?
OdpowiedzUsuńGit majonez :P
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuń