wtorek, 16 października 2012

Placki dyniowe

Jedna porcja, czyli 4 placki mają ok. 200 kcal




Składniki na 14 placków:
  • 600 g dyni
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 1-2 jajka 
  • 3 cm korzenia imbiru
  • pieprz
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia







Przygotowanie:

Dynię obieramy oraz pozbywamy się pestek. Następnie tarkujemy na tarce z grubymi oczkami.



Teraz tarkujemy korzeń imbiru ( na drobnych oczkach tarki) i dodajemy do dyni.


Kolejnym krokiem jest mąka, jajko oraz pieprz i sól.


Wszystkie składniki dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.


Placki smażymy na oleju rzepakowym lub pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia ( w temp. 180 stopni Celcjusza przez ok.15 min).

Gotowe placki podajemy z jogurtem naturalnym lub na słodko z dżemem. Obydwa sposoby podania są smakowite.


 SMACZNEGO!


5 komentarzy:

  1. Fajne te placuszki :) Swoją drogą pomarańczowe ważywa w połączeniu z olejem rzepakowym bogatym w prowitaminę A pomogą utrzymać dłużej letnią opaleniznę, więc te placuszki nie tylko są dobre dla zdrowia, ale też dla urody :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, proszę mi jednak wytłumaczyć, co to znaczy "tarkować"? Czy to to samo słowotwórstwo co "kamerować"...?

    OdpowiedzUsuń