czwartek, 4 października 2012

Owocogurt


1 owocojogurt = 100 kcal


 Składniki na 2 porcje:
  • 1 mały jogurt naturalny typu greckiego
  • 1 kiwi
  • 1 nektarynka
  • 2 łyżki miodu
  • garść borówek
  • 70 g płatków owsianych
  • 50 g zarodków pszennych
Przygotowanie:

Nektarynkę i kiwi kroimy w kostkę lub według upodobania.

 W przygotowanym przezroczystym pucharku deserowym układamy łyżkę jogurtu naturalnego, a na  niego pierwszą warstwę owoców.

 Następnie układamy kolejne porcje owoców na przemian z jogurtem.

 
 Na patelnię wylewamy miód i dodajemy do niego płatki owsiane i zarodki pszenne. Delikatnie podgrzewamy uważając żeby płatki zarumieniły się, ale nie spaliły. Dzięki temu będą chrupkie i słodkie.


















   Taki wykonany własnoręcznie owocojogurt jest nie tylko prosty, ale przede wszystkim zdrowszy i bardziej odżywczy od owocowych jogurtów oferowanych w sklepach. 

Życzymy smacznego!

3 komentarze: