Jedna porcja ma ok. 330 kcal
- 150 g otrębów owsianych
- 50 g płatków migdałowych
- 3 łyżki miodu
- 50 g masła
- 1 jajko
Do wysmarowania foremek:
- masło
- garstka płatków owsianych
Składniki na nadzienie:
- 2 jabłka
- 1 gruszka
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 łyżki miodu
- cynamon
- łyżeczka masła
- łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie nadzienia:
Siekamy rozmaryn i podsmażamy go na łyżeczce masła.
i gruszkę.
Następnie dodajemy miód oraz wyciskamy łyżeczkę cytryny. Całość smażymy do momentu aż miód się skarmelizuje a owoce zarumienią.
Przygotowanie ciasta:
Do otrębów owsianych dodajemy płatki migdałowe.Następnie dodajemy masło, miód oraz wbijamy jajko. Następnie wszystko
dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Najwygodniej jest
wszystko wymieszać ręką.
Przygotowanie foremek do pieczenia:
Foremki smarujemy masłem i obsypujemy płatkami owsianymi.
i obsypujemy cynamonem. Następnie na jabłka nakładamy ciasto [ z górką :) ]
Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
SMACZNEGO!
och, ale fajna taka szarloteczka. :)
OdpowiedzUsuńi jakie pięknie zdjęcia. :)
I do tego jaka pyszna. Jak raz spróbujesz to już będzie Twój ulubiony deser :)
OdpowiedzUsuńgenialne! :) zapisuje przepis!
OdpowiedzUsuńZnakomite! :) Taka indywidualna szarlotka...cudo :)
OdpowiedzUsuńpychotka , super pomysł na mini ciacho <3
OdpowiedzUsuńlubię ten przepis a tylko u Ciebie go znalazłam :) PS. moja mama mieli migdały ale wiórki tez mogą być dobre :)
OdpowiedzUsuń