środa, 10 października 2012

Mini szarlotka - jesienny przysmak

 Jedna porcja ma ok. 330 kcal
Składniki na ciasto:
  • 150 g otrębów owsianych
  • 50 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki miodu
  • 50 g masła
  • 1 jajko
Do wysmarowania foremek:
  • masło
  • garstka płatków owsianych

Składniki na nadzienie:
  • 2 jabłka
  • 1 gruszka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki miodu
  • cynamon
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka soku z cytryny


Przygotowanie nadzienia:

Siekamy rozmaryn i podsmażamy go na łyżeczce masła.

Owoce obieramy ze skóry i kroimy w cząstki.

Do podsmażonego rozmarynu dodajemy jabłka
 i gruszkę.

Następnie dodajemy miód oraz wyciskamy łyżeczkę cytryny. Całość smażymy do momentu aż miód się skarmelizuje a owoce zarumienią.











Przygotowanie ciasta:

 Do otrębów owsianych dodajemy płatki migdałowe.Następnie dodajemy masło, miód oraz wbijamy jajko. Następnie wszystko dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Najwygodniej jest wszystko wymieszać ręką.



 Przygotowanie foremek do pieczenia:

Foremki smarujemy masłem i obsypujemy płatkami owsianymi.


 Do tak przygotowanych foremek wkładamy nasze wcześniej usmażone w rozmarynie i miodzie owoce
i obsypujemy cynamonem. Następnie na jabłka nakładamy ciasto [ z górką :) ]



Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy na 15 minut do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.

  SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. och, ale fajna taka szarloteczka. :)
    i jakie pięknie zdjęcia. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. I do tego jaka pyszna. Jak raz spróbujesz to już będzie Twój ulubiony deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. genialne! :) zapisuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomite! :) Taka indywidualna szarlotka...cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pychotka , super pomysł na mini ciacho <3

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię ten przepis a tylko u Ciebie go znalazłam :) PS. moja mama mieli migdały ale wiórki tez mogą być dobre :)

    OdpowiedzUsuń