- 160g płatków owsianych
- 50g zarodków pszennych
- 1 łyżka białego sezamu
- 200g świeżych borówek
- 15g suszonych śliwek
- 1 jajko
- 40g miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40g masła roślinnego light lub oliwa z oliwek
Masło ucieramy z miodem.
Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję dodajemy jajko. Dosypujemy zarodki pszenne, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dokładamy płatki owsiane i pokrojone w kostkę suszone śliwki.
Dla smaku i ciekawszego wyglądu możemy dodać ulubione ziarna (słonecznik, dynia), ja dodałam ziarna sezamu.
Na końcu dosypujemy świeże borówki i całość dokładnie mieszamy tak, aby powstała nam dosyć klejąca i spójna masa.
Na blaszce formujemy ciasteczka o dowolnym kształcie i wielości według upodobania. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C i pieczemy ciastka ok. 20min, aż sie delikatnie zarumienią.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ostygną i zabieramy się do pałaszowania...
Jedno ciastko zawiera ok. 28 kcal.
widze, ze w mieseczce jest cukier ale w skladnikach nie podano ilosci. W skladnikach jednak jest podane jajko, ale nie jest napisane co z nim zrobic, tak samo z proszkiem do pieczenia. Moge sie oczywiscie domyslec ale dobrze by bylo jednak dopisac ten szczegol.
OdpowiedzUsuńW miseczce jest proszek do pieczenia. Natomiast jajko dodajemy do utartego masła z miodem, już dopisałyśmy ten ważny szczegół! :)
OdpowiedzUsuńŚliwek na pewno ma być tylko 15g? Na zdjęciu wygląda, że jest ich więcej.
OdpowiedzUsuńOj przepis wygląda świetnie, ale czy dostane jeszcze gdzieś borówki?
OdpowiedzUsuń