1 placuszek = 20kcal
Składniki:
- 2 marchwie
- 150g białej rzodkwi
- 1 mała żółta papryka
- 1 mała czerwona papryka
- 6 paluszków krabowych surimi
- 2 jajka
- kilka listków świeżej bazylii
- pieprz, sól, ostra papryka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 szkl zarodków pszennych
Przygotowanie:
Marchew i rzodkiew ścieramy na tarce. Papryki kroimy w drobną kostkę.Bazylię siekamy a paluszki krabowe kroimy w talarki.
Poszatkowane składniki mieszamy w misce i dodajemy do nich jajka.
Całość doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem i ostrą papryką.
Dosypujemy zarodki pszenne i miksujemy blenderem, żeby powstała nam spójna masa.
Placuszki formujemy łyżką na naczyniu żaroodpornym. Pieczemy 20min rozgrzanym do 180 st.C piekarniku
Placuszki krabowe podajemy z jogurtem naturalnym. Są pyszne!
Smacznego!
Świetne placuszki.
OdpowiedzUsuńBardzo lubie paluszki krabowe i nigdy nie dodawałam ich do czego innego niż sałatka.
Koniecznie muszę spróbować Twojego przepisu :)
Wygląda zachęcająco, wczoraj robiłam sushi i zostało mi trochę paluszków krabowych, chyba już wiem co z nimi zrobię :)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam paluszki krabowe, muszę spróbować takich placuszków!
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie widziałam, ciekawe!:)
OdpowiedzUsuń