Porcja zupy ma 50 kcal
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 kostki rosołowej
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- garść pestek z dyni
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
- łyżeczka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Dynię
kroimy w kostkę. Następnie w 2 szklankach wody rozpuszczamy 1,5 kostki
rosołowej lub przygotowujemy wywar warzywny i przelewamy do garnka.
W
czasie kiedy dynia się gotuje, na patelni prażymy pestki z dyni aż się
zarumienią.
Następnie kroimy cebulę oraz czosnek w kosteczkę. Najpierw
podsmażamy cebulkę aż zrobi się miękka,
a następnie dodajmy czosnek .
Podsmażone
warzywa przekładamy do gotującej się dyni. Wszystkie warzywa gotujemy jeszcze 5
min.
Następnie
blenderem miksujemy zupę do uzyskania kremowej konsystencji.
Zupę
doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem i solą.
Danie podajmy na gorąco. Na wierzch kładziemy łyżeczkę
jogurtu naturalnego i posypujemy podsmażonymi pestkami dyni.
Porcja zupy ma 50 kcal
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz