wtorek, 21 sierpnia 2012

Kremowa zupa z dyni

Porcja zupy ma 50 kcal  

 

 Składniki:


  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,5 kostki rosołowej
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • garść pestek z dyni
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

 
 
Dynię kroimy w kostkę. Następnie w 2 szklankach wody rozpuszczamy 1,5 kostki rosołowej lub przygotowujemy wywar warzywny i przelewamy do garnka.

 
Pokrojoną dynię przerzucamy do wywaru i gotujemy aż do miękkości (ok. 25 min).


W czasie kiedy dynia się gotuje, na patelni prażymy pestki z dyni aż się zarumienią.


 Następnie kroimy cebulę oraz czosnek w kosteczkę. Najpierw podsmażamy cebulkę aż zrobi się miękka, 
a następnie dodajmy czosnek . 


 Podsmażone warzywa przekładamy do gotującej się dyni. Wszystkie warzywa gotujemy jeszcze 5 min. 


 Następnie blenderem miksujemy zupę do uzyskania kremowej konsystencji.


 Zupę doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem i solą.


 
Danie podajmy na gorąco. Na wierzch kładziemy łyżeczkę jogurtu naturalnego i posypujemy podsmażonymi pestkami dyni.



Porcja zupy ma 50 kcal

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz