Ok. 400 kcal
- 150g świeżego łososia
- 100g ziemniaków
- 100g marchewki
- 2 gałązki świeżego kopru
- 100 g świeżych brokuł
- kilka suszonych liści limonki
- pół cytryny
- kropla oliwy
- pieprz i sól
Ok 410kcal
Przygotowanie:
Na początek zabieramy się za przygotowanie filetu świeżego łososia, najlepiej ze skórką.
Porcję łososia musimy przekroić na pół, aż do skórki, której staramy się nie przeciąć nożem. Następnie rozkładamy łososia, tak, żeby miał kształt ryby.
Kawałki ryby z obu stron solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem ze świeżej cytryny.
Przygotowujemy kawałki folii aluminiowej, takiej wielkości, żeby zmieściła się w niej porcja łososia. Na folii rozsmarowujemy kroplę oliwy.
Na kawałkach łososia układamy gałązki świeżego kopru, plaster cytryny oraz kilka suszonych liści limonki.
Zawiniętą w folię rybę wkładamy do lodówki na ok. 30min.
Zajmujemy się teraz warzywami.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły płuczemy i wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Marchewkę obieramy i gotujemy do miękkości.
Po wyjęciu łososia z lodówki układamy go na naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 min w temp. 180 st. C.
Łososia podajemy w bukietem ugotowanych warzyw i z młodymi ziemniakami z wody, posypanymi świeżym koperkiem.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz