Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 400 g szpinaku świeżego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 2 – 3 pomidory suszone
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 0,5 kg żółtej fasolki szparagowej
- olej rzepakowy
- ostra papryka w proszku
- świeża bazylia
- świeże oregano
- Świeża mięta ogrodowa
- pieprz
- sól
- kiełki (do ozdoby)
Przygotowanie:
Fasolkę szparagową obieramy, myjemy i wstawiamy do osolonej
wody. Gotujemy aż do miękkości.
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i czekamy aż
patelnia się rozgrzeje. W tym czasie kroimy w kosteczkę 1 cebulę oraz 2 ząbki
czosnku.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy pokrojoną cebulę i czekamy
aż delikatnie się zarumieni. Następnie dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojonego w
drobniutką kostkę. Podsmażamy do momentu aż cebula uzyska złotawy kolor.
Umyty i osuszony
wcześniej szpinak dodajemy do smażącej się cebuli i czosnku. Warzywa smażymy do momentu aż nadmiar wody trochę odparuje.
Tak przygotowany szpinak solimy i pieprzymy do smaku.
Do szpinaku dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory.
Tak przygotowany szpinak odstawiamy z gazu i zabieramy się za przygotowanie
kurczaka.
Piersi kurczaka dokładnie myjemy i obieramy z białej
powłoczki. Pierś delikatnie nacinamy po środku robiąc kieszonkę.
Następnie kurczaka
nacieramy papryką ostrą oraz posypujemy pieprzem i solą.
Do przygotowanej kieszonki w kurczaku wkładamy usmażony
wcześniej szpinak.
Kieszonkę zamykamy za pomocą kilku wykałaczek.
Pierś pieczemy w naczyniu żaroodpornym temperaturze 180 °C
przez ok. 25 min. Po upieczeniu z kurczaka wyjmujemy wykałaczki, które nie będą
już teraz potrzebne. Piersi kroimy w plastry.
Sos pomidorowy:
Na patelni podsmażamy 1 cebulę oraz 1 ząbek czosnku. Następnie
dodajemy puszkę pomidorów. Dusimy wszystkie składniki ok. 3 min.
Następnie dodajmy świeże zioła: bazylia, oregano, mięta oraz
przyprawy: pieprz i sól.
Kurczaka podajemy z fasolką.Sos możemy podać w oddzielnym naczynku lub polać bezpośrednio na fasolkę.Do ozdoby możemy położyć na
talerzu kiełki. Ja użyłam kiełków lucerny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz