poniedziałek, 24 września 2012

Polędwica wieprzowa w sosie kurkowym

                               Danie zawiera ok. 300 kcal



 
 Składniki do pieczeni:
  • 400 g polędwicy wieprzowej
  • włoszczyzna ( 2 marchwie, 1/4 selera, 1 por, 1 pietruszka)
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz 
  • sól
  • 1 torebka kaszy gryczanej
 
Składniki na sos kurkowy:
  • 200 g kurek
  • 3 łyżki jogurtu greckiego light
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • koperek
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól






Przygotowanie mięsa:

Marchewkę skrobiemy i kroimy w plasterki.

Pietruszkę również kroimy w plasterki.

Pora siekamy.

Seler kroimy w paski.

Ziele angielskie i liście laurowe ugniatamy w moździerzu i dodajemy do warzyw.

Warzywa obsypujemy sporą ilością soli i przecieramy (mieszamy) ręcznie. Następnie zalewamy warzywa 3 łyżkami oleju rzepakowego.

Polędwiczki wieprzowe solimy i przyprawiamy pieprzem.


Mięso zanurzamy w warzywach i wstawiamy na 3 godziny(najlepiej na całą noc) do lodówki.


Po wyjęciu polędwiczek w warzywach z lodówki, zdejmujemy wszystkie warzywa, a mięso przekładamy do naczynia, w którym będziemy  je piec.Mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Przez pierwsze 10 min pieczemy w temperaturze 200 stopni czekając aż mięso się zetnie. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez kolejne 25 minut.

Przygotowanie sosu kurkowego:
Cebulę kroimy w kostkę

Na patelnię wlewamy łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy na nim cebulę.



Następnie dodajemy umyte i oczyszczone wczesniej kurki. Jeśli są małe nie musimy ich kroić. W przypadku gdy grzyby są większe, proponuję je pokroić na mniejsze kawałki. Kurki smażymy maksymalnie 5 minut, aby nie straciły swojego wyjątkowego smaku.

Grzyby z cebulą posypujemy poszatkowanym koperkiem.

Dodajemy 3 łyżki jogurtu naturalnego i mieszamy. Solimy i dodajemy pieprzu do smaku według uznania.



Polędwiczki wyjmujemy z piekarnika i kroimy w grube plastry.



Polędwiczki podajemy z kaszą gryczaną, sosem z kurek oraz kilkoma listkami rukoli.




SMACZNEGO!

1 komentarz: