niedziela, 30 września 2012

Kurczak curry z brązowym ryżem


Jedna porcja to ok. 260 kcal


Składniki na dwie porcje:
  • 100 g torebka naturalnego ryżu brązowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g szpinaku
  • 1 cukinia
  • 1 papryczka chili
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pieprz 
  • sól
  • curry
  • kilka listków bazylii






Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w paski.


Następnie w drobną kostkę kroimy imbir, a czosnek przeciskamy przez wyciskarkę.



Kurczaka obtaczamy dokładnie w imbirze, czosnku oraz curry.


Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy na 30 min do lodówki ( jeśli nie mamy czasu to od razu wrzucamy na patelnię).

Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie.

Następnie cukinię kroimy w półksiężyce.


Papryczkę chili kroimy w drobną kostkę.


Na patelnię wrzucamy kurczaka. Smażymy przez minutę i następnie dodajemy cukinię oraz papryczkę chili.




Smażymy do momentu aż cukinia zmięknie. Następnie stopniowo dodajemy szpinak.


Kiedy szpinak się skurczy dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Na koniec wlewamy mleczko kokosowe i czekamy aż się zagotuje.

Ryż nakładamy do filiżanki i wykładamy na talerz. Dzięki temu ryż estetycznie wygląda na talerzu.


SMACZNEGO :)

4 komentarze:

  1. kurczak curry to chyba moja jedna z ulubionych jego wersji :) i obowiązkowo z ryżem!

    OdpowiedzUsuń
  2. ach, pyszności. zjadłabym chętnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się Twoja fotorelacja. Podziwiam tym bardziej. Kurczak wygląda świetnie w tym towarzystwie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wygląda super i na pewno tak samo smakuje!!! Biegnę na zakupy i jutro serwuje tego oto kurczaka na obiadek :)

    OdpowiedzUsuń