sobota, 15 września 2012

Krewetki z imbirem i chilii

Jedna porcja ma ok. 220 kcal 

 

Składniki:



  • 200 g krewetek koktajlowych 
  • 1 papryczka chili
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do smażenia
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz
  • 200 g makaronu żytniego

 Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na rozgrzaną patelnię.


Gdy cebulka powoli się smaży kroimy w drobną kostkę papryczkę chili, imbir oraz czosnek

W momencie kiedy cebula zmięknie dodajemy na patelnię pokrojoną w kostkę papryczkę chili, imbir oraz czosnek.

Krewetki skrapiamy cytryną oraz doprawiamy pieprzem i solą.

Gdy cebulka się zeszkli dodajemy na patelnię krewetki. Wszytko smażymy 3 - 4 minuty. 

Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną bazylię.

Gotujemy żytni makaron. Krewetki możemy podać również z kaszą kuskus lub brązowym ryżem.

Całe danie ozdabiamy listkiem bazylii.



SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Ale apetyczne danie. :) Wieki nie jadłam krewetek, ale będę musiała chyba je kupić. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie podkreśla doskonale smak krewetek bo nie ma tu ciężkich sosów :) Uwielbiam je przyrządzone w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń