czwartek, 6 września 2012

Łosoś na ryżu pod kołderką jogurtową


1 porcja = 270 kcal



Składniki:
  • 2 małe dojrzałe pomidory
  • pół paczki ryżu
  • 100 g świeżego łososia
  • garść czarnych oliwek
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz
  • naturalna marynata do ryb z cytryną i koperkiem


Przygotowanie:

Oliwki siekamy 





Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg. zaleceń na opakowaniu.


Kilka ziaren świeżego pieprzu ugniatamy w moździerzu.

Pomidory sparzamy we wrzącej wodzie i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w drobną kostkę.

Pokrojone oliwki, pomidory, ugotowany ryż mieszamy. Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, doprawiamy świeżym pieprzem i solą.


Przygotowujmy 2 kokilki żaroodporne, do których wkładamy ryż, a na ryżu układamy kawałki łososia.

W oddzielnej miseczce mieszamy jajko z jogurtem naturalnym i dodajemy marynatę do ryb z koperkiem i cytryną.



Przygotowane wcześniej kokilki z łososiem i ryżem zalewamy jogurtową masą.



\Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 st. C) na 20min.






Podczas pieczenia masa jogurtowo-jajeczna urośnie i ładnie otuli łososia. Podajemy na ciepło z listkiem świeżej bazylii.
 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz