czwartek, 20 września 2012

Sałatka z rukoli



Porcja dla jednej osoby - ok. 150 kcal



Składniki na 4os.:

  • Sałata rukola - pół opakowania
  • Pół gruszki
  • Garść czarnych oliwek
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki ziaren dyni
  • 5 suszonych pomidorów
  • Kilka suszonych śliwek
  • 4 plastry wędzonej szynki szwarcwaldzkiej
  • Kilka cieniutkich plastrów twardego sera - Dziugas
  • Garść grzanek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:




 Oliwki kroimy na pół. Suszone pomidory i suszone śliwki kroimy w kostkę na mniejsze kawałki.


Gruszkę obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Szynkę szwarcwaldzką układamy na papierze do pieczenia i podpiekamy w piekarniku.


Następnie na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły.


Sałatę wykładamy do dużej miski sałatkowej.


Do sałaty dokładamy pokrojone oliwki, suszone pomidory, suszone śliwki, po wystudzeniu - ziarna słonecznika i dyni, oraz porwaną na mniejsze kawałki podpieczoną szynkę.
  Twardy ser dziugas kroimy w cienkie płatki.





Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, a tuż przed podaniem polewamy octem balsamicznym.


























6 komentarzy:

  1. Składniki zakupione, przygotowania czas zacząć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. to było przepyszne! zamiast sera żółtego użyłam mozzarelli i w ogóle zrezygnowałam z mięsa, i też było wspaniałe. polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń