piątek, 12 października 2012

Chrupiące Quiche z kurczakiem i cukinią

1 trójkąt tarty = ok 150 kcal



Składniki:                                       
  •  180 g mąki pełnoziarnistej               
  •  30 g żółtego sera light
  •  pół kostki masła light
  • Przyprawy: 2 łyżki oregano, 2 łyżki bazylii, 1 łyżka kminku, szczypta cynamonu, 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, 1 łyżka suszonego chilli, łyżka brązowego cukru, sól, pieprz
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400g piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • jogurt naturalny
  • oliwa do posmarowania formy



Przygotowanie:

1.  Na początek przygotowujemy ciasto do tarty. Do przesianej przez sitko mąki dodajemy pokrojone w dosyć drobną kostkę zimne masło, do tego bazylię i oregano, pieprz i sól oraz utarty żółty ser.

2. Zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę, którą owijamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki.

3.  W tym czasie formę do tarty smarujemy oliwą. Po wyjęciu cista z lodówki wykładamy nim formę. Całość nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C do momentu aż ciasto będzie zarumienione (ok. 20min.)



                                         

4.  Umyte i oczyszczone piersi kurczaka mielimy w blenderze najdrobniej jak się da. Następnie mięso podsmażamy na patelni z kroplą oliwy. Rozdrabniamy mięso, żeby było jak najbardziej kruche oraz przyprawiamy je ostrą papryką w proszku.

5. Pomidory z puszki przekładamy do garnka i gotujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Do powstałego sosu dodajemy przyprawy:  cynamon, kminek, suszone chilli, pieprz i sól. Smak jest dosyć ciekawy, a uzupełnia go brązowy cukier, który dodajemy na koniec.


5. Do wcześniej przygotowanego na patelni mięsa dokładamy przygotowany sos pomidorowy i musimy odparować nadmiar wody. Trzymamy patelnię na ogniu do momentu, aż farsz będzie dosyć suchy.
 

6. Paprykę kroimy w paski, cukinię w talarki. Jajka łączymy z jogurtem i doprawiamy ostrą papryką w proszku. Ten sos posłuży nam do zalania tarty przed włożeniem do piekarnika


7. Na upieczone wcześniej ciasto układamy mięsno-pomidorowy farsz, następnie układamy cukinie i paprykę. Tartę zalewamy sosem z jogurtu i wstawiamy do piekarnika (190 st. C). Kontrolujemy, żeby wierzch tarty się lekko zaróżowił, a ciasto nie spaliło - ok. 25min.



Po wyjęciu z piekarnika tartę kroimy w trójkąty. Jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.



SMACZNEGO!



3 komentarze: