czwartek, 25 października 2012

Cukinia faszerowana kurczakiem

 Porcja  to ok. 250 kcal



 Składniki na 2 porcje:
  • 1 cukinia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 6 czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 torebki ryżu brązowego
  • 4 plasterki mozarelli z niską zawartością tłuszczu
  • kilka listków bazylii świeżej

 
















Przygotowanie:
 Wstawiamy do gotowania ryż. Przygotowanie brązowego ryżu jest dosyć czasochłonne, ponieważ gotuje się on 30 min.


Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem i solą.


Cebulę kroimy w kostkę

Papryki również kroimy w kostkę 

Oliwki i suszone pomidory kroimy w plasterki

Bazylię siekamy
Cukinię dokładnie myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy środek.

 
Wydrążony środek cukinii kroimy w kostkę 

Same cukinie (bez środków) nacieramy oliwą z oliwek i wkładamy do blachy.

 Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy czosnek

 Następnie dodajemy kurczaka. Wszystko smażymy do momentu aż mięso się zetnie.

Następnie dodajemy wydrążony środek cukinii oraz papryki.


Wszystko smażymy do momentu aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy suszone pomidory i oliwki oraz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Kolejno dodajemy ryż i jeszcze chwilę wszystko smażymy. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.


Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celcjusza. Cukinie nadziewamy przygotowanym farszem i wstawiamy do piekarnika na 25 min. Pod koniec pieczenia kładziemy na każdą połówkę cukinii po 2 plastry mozarelli.

Talerz przyozdabiamy świeżą papryką i listkiem bazylii.


SMACZNEGO !

1 komentarz:

  1. pysznie! super przepis, widać że dużo się napracowałaś ze zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń